Wat gebeurt er in de spier tijdens dry needling?

Het inbrengen van de naald in de huid zult u niet of nauwelijks voelen. Vervolgens zal de fysiotherapeut de naald langzaam de spier in brengen. Als de naald in de spier zit kan de naald op verschillende manieren bewogen worden: langzaam of snel op en neer, waaiervormig zodat een groter gebied bereikt kan worden en/of kan de naald gedraaid worden waardoor deze vast komt te zitten in de fascia (spiervlies), Dit kan mogelijk voor een groter therapeutisch effect zorgen. De fysiotherapeut zal de naald binnen 60 seconden uit de spier halen om vervolgens naar een volgend triggerpoint te gaan.

Het aanprikken van de triggerpoint kan tot een twitch response leiden (kortdurende reflexmatige aanspanning van de spier) wat gepaard kan gaan met een kortdurend krampgevoel.

De volgende fysiologische effecten kunnen optreden:

  • Dry needling zorgt voor een verhoogde afgifte van stoffen die de bloedvaten in spieren verwijden. Hierdoor neemt de doorbloeding in de triggerpoint toe (zuurstof en voedingsstoffen toename).
  • Met het uitlokken van een twitch response neemt de concentratie ontstekingsmediatoren, die zorgen voor pijn, in triggerpoints af. Hierdoor kan de hypergevoeligheid/pijn van de spier ook afnemen.